Barion Pixel

2024. január 01-től másként kell beadni az egészségügyi pénzbeli ellátási igényt (pl. táppénz)

„2024. január 1-jétől a társadalombiztosítási kifizetőhellyel nem rendelkező foglalkoztató, az egyéni vállalkozó, a mezőgazdasági őstermelő és a Tbj. 87. § (3) bekezdése szerinti személy (ún. „önfoglalkoztató”)

– a csecsemőgondozási díj,

– az örökbefogadói díj,

– a gyermekgondozási díj,

– a táppénz,

– a baleseti táppénz és

– a méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátás iránti kérelmet

kizárólag az egészségbiztosító által erre a célra rendszeresített, a Kormány rendeletében meghatározott egységes, személyre szabott ügyintézési felületen (a továbbiakban: SZÜF) közzétett űrlap alkalmazásával, kizárólagosan az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény szerinti elektronikus úton nyújthatja be.

2023. december 31. napját követően az ÁNYK-ból beküldött

– Foglalkoztatói igazolás,

– Igénybejelentés és

– Adatlap folyamatos keresőképtelenség igazolásához

elnevezésű nyomtatványok az egészségbiztosító által nem fognak befogadásra kerülni.

Az „Igénybejelentés az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra és a baleseti táppénzre, valamint a méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátásokra (EB_IGBEJ_01)” (a továbbiakban: Igénybejelentés) elnevezésű űrlap a SZÜF-ön az EGÉSZSÉGÜGY / EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSAI menüpontban érhető el.

Az űrlap benyújtható

– Ügyfélkapuról,

– Cégkapuról,

– Hivatali Kapuról.

E mellett lehetőség van az űrlap meghatalmazott általi benyújtására is, amelynek alapvető feltétele, hogy a Rendelkezési Nyilvántartásban (a továbbiakban: RNY) megtörténjen a megfelelő ügyintézési rendelkezés megtétele.

Átmenetileg a korábban az egészségbiztosítónál megtett regisztrációk is érvényben maradnak, azonban javasoljuk, hogy a meghatalmazás megtétele mihamarabb történjen meg az RNY-ben. Amennyiben társadalombiztosítási kifizetőhely nyújt be az egészségbiztosítóhoz Igénybejelentés nevű űrlapot meghatalmazott útján, és a kifizetőhely már tett – a lentiekben részletezettek szerinti – meghatalmazást az RNY-ben, úgy a kifizetőhelynek újabb meghatalmazást nem kell tennie. Kivétel ez alól, ha más személyt vagy szervet kíván meghatalmazni, mint aki a kifizetőhelyi minőségével kapcsolatos ügyeiben eljár.

Az ÁNYK-s nyomtatványok kivezetésével egyidejűleg megújításra kerülnek a Magyar Államkincstár által rendszeresített, a biztosítottak által kitöltendő különböző nyomtatványok is (például CSED, GYED, örökbefogadói díj igénylésére szolgáló kérelmek).

A Magyar Államkincstár az alábbiakban részletes tájékoztatást nyújt arról, hogy az egyes tárhelyek használata esetén hogyan lehet sikeresen beküldeni az űrlapot, illetve, hogy mikor szükséges az RNY-ben ügyintézési rendelkezést tenni és hogyan.”

Az űrlap elérhető:

www.magyarorszag.hu / Egészségügy / Igénybejelentés az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokra és a baleseti táppénzre, valamint a méltányosságból igénybe vehető pénzbeli ellátásokra (EB_IGBEJ_01)

Az űrlap és a tájékoztató elérhető itt.

Amennyiben meghatalmazással kell beadni az igényt, akkor javasolt az RNY rendszerben regisztrálni.

www.magyarorszag.hu

Facebook
Kérem erősítse meg, hogy élőben követi a tartalmat!