Barion Pixel

2023.06.01-től új kétlépcsős azonosítást vezetnek be a NAV honlapján az Online Számla rendszerben

A másodlagos felhasználók 2023.06.01-től a NAV felületén az Online Számla rendszerbe csak kétlépcsős azonosítással léphetnek be.

A felhasználó név és jelszó megadása mellett még az alábbi kettő lehetőség valamelyike segítségével lép be:

  • egy külön alkalmazás által küldött belépési értesítés jóváhagyásával, vagy
  • egy mobil eszközre telepített külön alkalmazás által megadott kóddal jelentkezhetnek be.

Amikor a másodlagos felhasználó először belép a rendszerbe 2023.06.01-t követően, akkor jelenik meg automatikusan a kétlépcsős felhasználói rendszer beállítása menüpont, amit 4 lépésben tudnak aktiválni.

1.lépés: Azonosítási mód kiválasztása

2.lépés: Alkalmazás letöltése, megnyitása 

3.lépés: Összekapcsolás

4.lépés: Ellenőrzés

Amennyiben beállították a másodlagos azonosítást, ezt követően bármikor tudják a megadott jelszót módosítani a felhasználói profiljukban.

Amennyiben ki szeretnék próbálni, a teszt üzemmód is elérhető:

https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/home

Bővebb leírás a NAV tájékoztatóból elérhető:

„1.lépés: Azonosítási mód kiválasztása

Meg kell jelölni, hogy a kétlépcsős azonosításnak mely módját kívánja alkalmazni. Választhat

  • az értesítésalapú azonosítás és
  • a kódgenerálás között.

Értesítésalapú azonosítási mód választásakor az Online Számla rendszer értesítést küld a mobiltelefonjára, amelyre kattintva jóváhagyhatja a belépést. Ehhez a mobiltelefonjának internetelérésre van szüksége.

Kódgenerálás választásakor a mobiltelefonjára letöltött alkalmazás által generált, korlátozott ideig használható kódot kell megadnia az Online Számla rendszer webes felületén, melyhez a mobiltelefonon nem szükséges internetkapcsolat.

2.lépés: Alkalmazás letöltése, megnyitása 

Értesítésalapú azonosítás választásakor le kell tölteni a mobiltelefonjára a Google Play Áruházból vagy az App Store-ból a NAV Azonosító alkalmazást. Az alkalmazás letöltése ingyenes, futtatható iOS-es és Android-os készülékeken is.

Kódgenerálás választásakor szintén le kell tölteni egy alkalmazást. Szabadon választhat a NAV Azonosító alkalmazás, vagy bármely más TOTP azonosító alkalmazás (például Google Hitelesítő) közül.

Ha már használja az Online Számlázó mobilalkalmazást, akkor nem kell letöltenie külön alkalmazást, mivel az Online Számlázó mobilalkalmazás „Kétlépcsős azonosítás” menüpontja is alkalmas az azonosításra.

3.lépés: Összekapcsolás

A mobiltelefonjára telepített alkalmazást össze kell kapcsolnia az Online Számla rendszerrel a webes felületen. Az összekapcsoláshoz az Online Számla rendszer által generált QR-kódot kell a mobiltelefon kamerájával beolvasni az alkalmazásba, vagy, ha a beolvasás nem működik, a 16 jegyű kódot kézzel beírni. A párosítást csak az első használatkor kell elvégezni.

4.lépés: Ellenőrzés

A kétlépcsős azonosítás bekapcsolásának utolsó lépéseként a mobiltelefonjára telepített alkalmazásban megjelenő ellenőrző kódot kell megadnia az Online Számla rendszer webes felületén. A „Sikeres ellenőrzés” felületen jelennek meg azok a biztonsági kulcsok, amelyek lehetővé teszik a bejelentkezést olyan esetekben is, amikor a kétlépcsős azonosítás sikertelen. Ezt követően az alkalmazás által generált kód megadásával, vagy a belépési értesítés jóváhagyásával (attól függően, hogy az 1. lépésben milyen azonosítási módot választott) már be tud jelentkezni az Online Számla rendszer webes felületére.”

Forrás:

https://nav.gov.hu/ado/afa/Uj_ketlepcsos_azonositas_az_Online_Szamla_rendszerben

Facebook
Kérem erősítse meg, hogy élőben követi a tartalmat!